Ingredienser:
8st kycklingskrov och (går bra och göra fond med kalkonskrov också)
1/2 rotselleri
6 st morötter
3 st palsternacka
4 st gullök
1/3 purjolök
5-6 lagerblad
10 pepparkorn
1 dl tomatpuré
1 kruka färsk timjan
ca 2 l vittvin ( smak och tycke)
vatten
Gör så här:
Ta fram kycklingskrov dan innan. Så det är tinat. Sätt på ugnen på 225 grader. Dela ut skroven på plåtar. Rosta i ugnen ca 15-20 minuter.
Skala och dela rotfrukterna och löken i mindre bitar. Lägg på plåten. På med tomatpuré, timjan, lagerblad, pepparkorn.
I med kycklingskroven och rotfruktsblandningen i en stor kastrull eller i två kastruller, om det inte får plats. Slå på vinet och täck med vatten. Sjud ca 3-4 timmar. Skumma av emellanåt. Sila sedan till en slät fond och reducera ytligare ca 1 timme. Sila bort fett som lägger sig på ytan. Smaka av.
Skall bli en mustig kyckling och grönsaks smak. Är gott att använda till såser, soppor och grytor mums! :)
Tips! Frys ner i småburkar så kan man bara ta upp det man skall använd.
Lycka till! Kram Alex <3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar