Ny vecka nya recept! Ett middagstips på mina härliga savoykåldolmar med smak av koriander, champion, purjolök, chili och ingefära och en het tomatsås.
Ingredienser:
Till 30 kåldolmar.
1200 g nötfärs
2 ägg
1 dl kokosgrädde
1 st huvud savoykål
20 st champinjoner
1/2 st purjolök
1 kruka färsk koriander
2 tsk paprikapulver
2 tsk ingefära
2 tsk cayennepeppar
1/2 chilifrukt
havssalt
svartpeppar
Het tomasås:
6 st tomater
4 st chalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
2 msk tomatpure
1 st burk tomatpuré (sockerfri)
1/2 l vatten
chili
timjan
basilika
oregano
citron
havssalt
svartpeppar
Gör så här:
Savoykåldolmar:
Sätt ugnen på 200 grader. Putsa champinjonerna från smuts. Skölj purjolöken. Haka
champinjon och purjolök fint. Stek i pannan med lite olivolja, tills de har fått lite färg. Blanda nu ihop alla ingredienser i en stor bunke (så det blir lätt att blanda allt med händerna) och snåla inte med salt och peppar. (Blanda inte färsblandningnen för länge då kan färsen bli, kompakt och tråkig).
Koka upp vatten i en kastrull. Dela av alla blad från savaykålen. Blanchera bladen i sjudande vattnet (tills det har blivit lite mjuka). Lägg sedan bladen i en bunke med kallt vatten. (så det håller sin krispighet). Skär försiktigt bort den hårda skalken på baksidan av bladet och den hårda skalken längst ner på bladet. ( Så det blir lättare och rulla dom).
Ta fram en form med högre kant och smörj med kokosolja eller olivolja. Lägg nu en köttfärs längd i mitten på savoykålbladet. Vik ihop sidorna och rulla relativt hårt ihop bladet. Grädda sedan ca 30 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar