lördag 3 september 2016

Grillad entrecote




 Grillad entrecote från gröna gårdar med bakad sötpotatis serverad med färska kryddor, slungad svartrot och morot med en krämig kantarellsås samt basilika- och vitlökbakade körsbärstomater.

Ingredienser:

För 2 personer

Köttet: 

180-200g entrecote bitar 
havssalt 
svartpeppar  


Ugnsbakad sötpotatis:

2 mellanstora sötpotatisar
färska örter, basilika, rosmarin, persilja
olivolja 
havssalt
svartpeppar


Kantarellsås:

 200g kantareller 
2 dl kokosgrädde extra creamy
2 dl kokosmjölk
1 schalottenlök
1 msk kycklingfond 
havssalt 
svartpeppar


Slungad svartrot och morot:

1 svartrot
1 morot 
olja 
havssalt
svartpeppar

Basilika- och vitlöksbakade körsbärstomater: 

1 paket körsbärstomater 
1,5 dl olivolja 
en nypa färsk basilika
5 vitlöksklyftor
en stor nypa havssalt
lite svartpeppar


Gör så här:

Börja med körsbärstomaterna, sätt på ugnen på 110 grader lägg dom i en mindre ugnsform med kvistarna kvar, sprid ut vitlöksklyftorna mellan tomaterna med skalet på. Hacka basilikan och strö den över tomaterna. På med havssalt, svartpeppar och ringla över olivolja. In i varm ugn på 110 grader i 2 timmar.

Dela sötpotatisen på längden och lägg på en plåt. Hacka de färska örterna och strö över på sötpotatisen. På med havssalt, svartpeppar och ringla över olivoljan. In i varm ugn på 200 grader i ca 40 min. Den skall vara mjuk inuti när den är klar. 

Ta fram entrecoten innan grillning så den är rumstempererad torka av den med papper. Ta på rikligt med havssalt och svartpeppar.

Gör kantarellsåsen. Fräs hackad schalottenlök och kantarellerna i lite olja. Häll i kokosgrädden, kokosmjölken och kycklingfonden. Koka ihop den så alla smaker kommer fram. Smaka av med havssalt och svartpeppar. 

Grilla sist entrecoten. Vänd köttet 1 gång, då får den bättre stekyta. För bästa resultat använd en stektermometer. Jag gillar köttet medium, ca 54 grader.












 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar