onsdag 19 april 2017

Skaldjursoppa




Skaldjurssoppa är min favorit soppa! :) 


Ingredienser: 


Till 6-8 personer

 

 

Till skaldjurssoppan:

 

 

500 g färsk lax
500 g färsk torsk
300 g färska räkor 
3 st morötter
1 st fänkål
1/3 purjolök
1 burk kokosmjölk 
2 l skaldjursfond (hemmagjord)
citron
dill 



Till skaldjursfonden:



1.5 kg skal från räkor, kräftor och ev, hummer

2 st morot
2 st palsternacka
1/4 rotselleri
2 st gullök eller 1/2 st purjolök

1 st stjärnanis
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk dillfrön
5 st limeblad
1 st citrongräs

0,5 l vittvin
vatten
 

 


 Gör så här:

 

 

Skaldjursfonden: 

 

 



Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela rotfrukterna och löken. Lägg på en plåt. På med  skalen och tomatpurén. Rosta av i ugnen ca 10-15 minuter (tills skalen ser torra och vita ut). Ta två plåtar om det behövs. Så allt får rostas. I med allt i en stor kastrull. slå på vinet och täck grönsakerna och skalen med vatten. I med limeblad, citrongräs, stjärnanis, fänkålsfrön, dillfrön. Sjud ca 30 minuter. (sjud inte för länge då kan skalen släppa ifrån sig en beskt smak) Skumma av emellanåt. Sila sedan till en slät fond. Häll tillbaka i kastrullen. Reducera till hälften så alla smakerna kommer fram. (Fond som blir över kan frysa ner. Och använda till någon mer soppa, såser eller grytor.  




Skaldjurssoppan:



 

Skär morot, fänkål och purjolök i önskad storlek. Skär fisken i lagom stora bitar. Mätt upp skaldjursfonden. Häll i kokosmjölken. Koka ihop och mixa med stavmixern. Sjud moroten al dente. Sedan i med fänkålen, purjolöken och fisken. Dra bort kastrullen från plattan och låt stå till fisken är klar (går fort). Smaka av med citron, havssalt och svartpeppar. Skala räkorna. Lägg i räkorna i din soppskål och garnerna en dill kvist.

Gott bröd och knäckebröd till soppan - finns under under bröd/knäcke på receptsidan -  bröd/knäcke

Lycka till kram Alex! <3

 

 

 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar