I helgen firade jag min kära bror med en paleo dessert som önskades! :)
En uunderbart god dessert med härliga smaker - Limeparfait med kolacremé och saltig nötbotten
Ingredienser:
Till ca 15 personer ( en stor kakform)
Saltig nötbotten:
3 dl hasselnötsmjöl
3 dl hela hasselnötter (200g)
3 dl cashewnötter (200g)
1 dl kokosolja
1-2 msk dadelsirap (eller flytande honung eko)
1 tsk havssalt
Kolacremé:
4,5 dl kokosgrädde extra creamy
2 dl kokossocker
2 dl honung
4 msk kokosolja
2 tsk vaniljpulver
Limeparfait:
6 äggula
5 dl kokosgrädde ( 4 burkar kokosmjölk)
1,5 dl kokossocker
1,5 dl honung
4 st lime
Börja med botten. Mixa ihop alla ingredienser. ( Jag gillar att det är lite större nötbitar i). Ta fram en teflonform. Platta ut nötsmeten i formen till ett jämt lager. Ställ in i frysen.
Gör kolacrémen. Blanda ihop alla ingredienser i en större kastrull. Sjud kolacremén (små puttra). Rör om emellanåt så det inte bränns i botten. Sjud ca 20-30 minuter. Termometern skall stå på 118-120 grader. Den skall ha en krämig och mjuk konsistens. (Inte för lös!). Dra av den från spisen och svalna en aning. Ta fram formen från frysen. Häll på kolacrémen på nötbotten. In i frysen igen.
Vispa upp äggula, kokossocker och honung fluffigt. Zesta limen. Lägg i smeten. Pressa i en av limen. Blanda runt. (spara äggvitan i en tät burk i kylen, går bra att frysa ner. Kan använd tex till bakning).
Ställ in kokosmjölks burkarna i kylen några timmar ev, över natten eller frys 1-2 timmar. Vispa bara kokosgrädden för och få den fluffig. Blanda försiktigt i den vispade kokosgrädden i äggblandningen med en slickepott. När kolacremé har svalnat klart i frysen ca 10 minuter. Häll på Limeparfaiten. Frys ner igen. Gör desserten dagen innan. Eller några timmar innan.
Tips:
Kokosvattnet kan du förvara i kylen i en tät burk och använda till smoothie eller i matlagning.
Servera med härlig fruktsallad.
Lycka till och hoppas det skall smaka! :)
Kram Alex <3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar